top of page
800px-Istambul_and_Bosporus_big.jpg

Scurt istoric al Istanbul-ului

               Istanbul este cel mai mare oraÈ™ din lume care se întinde pe două continente, Europa È™i Asia. Cea mai mare parte a cartierelor sale se găsesc pe pintenul/culmea din extrema sud-estică a Europei, despărÈ›ită de cele asiatice prin Marea Marmara È™i Strâmtoarea Bosfor.

                Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei È™i singurul megalopolis din lume întins pe două continente.

            Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-È™i pe plan internaÈ›inal numele antic È™i tradiÈ›ional de Constantinopol.

Scurt Istoric: Intro

            Pe parcursul unui mileniu Constantinopol-ul È™i imperiul său au fost stindardul civilizaÈ›iei È™i culturii europene medievale, păstrătoare ale tezaurului de cultură, artă È™i civilizaÈ›ie antică. Constantinopolul È™i Imperiul Bizantin sunt considerate a fi un leagăn major de civilizaÈ›ie europeană È™i mondială, civilizaÈ›ie caracterizată printr-un larg sincretism.

Aici s-a întâlnit civilizaÈ›ia greco-romană cu civilizaÈ›iile Orientului Apropiat È™i Mijlociu, de la care a împrumutat trăsături noi, luând naÈ™tere o civilizaÈ›ie de sinteză, civilizaÈ›ia bizantină. Imperiul Bizantin È™i capitala sa, au constituit È™i creuzetul afimării creÈ™tinismului, în general È™i al celui ortodox Ã®n special. Din punct de vedere istoric, alături de Atena È™i RomaConstantinopolul È™i deci Istanbul-ul, este una dintre cele mai importante trei capitale antice care a dăinuit până astăzi.

Scurt Istoric: Body
bottom of page